Ustvarjanje zdravja

Kaj pa, če zdravje izgubimo?

Če čustvene in fizične  obremenitve trajajo predolgo, zbolimo.

Običajno nas pred tem, da smo v neravnovesju, opozarjajo razni telesni znaki: glavobol, druge bolečine, utrujenost, poškodbe, manjše bolezni, ponavljanje zdravstvenih težav. Če prve znake spregledamo, nas lahko doleti hujša bolezen ali bolj trajne okvare. Zato ne spreglejmo manjših signalov, ki jih oddaja naše telo.

Tudi dolgotrajna čustva jeze, zamere, žalosti, obupa, strahu in druga neprijetna čustva nam povzročajo škodo na telesnem nivoju. Če čustva potlačimo, ne pomeni, da smo rešili problem, pač pa delujejo nezavedno. Zato ne zanemarimo svojih čustev, ki nam kažejo, kaj je vzrok našega nezadovoljstva.

Ko opazimo, da je nekaj narobe ali pa se počutimo neprijetno, se ustavimo in začutimo sebe. Kaj potrebujemo, česa ne maramo, kaj nam povzroča stres ali čustveno stisko. Kaj moramo spremeniti?

KAJ LAHKO NAREDIMO, KO IMAMO ŽE TEŽAVE Z ZDRAVJEM?

Ne glede na to, kakšen način zdravljenja ali odpravljanja bolečin ste izbrali, je za dolgotrajno ozdravitev pomembno odstraniti vzroke. Sicer se lahko najdete v začaranem krogu jemanja zdravil. Najprej za bolezen ali bolečino, potem za omilitev stranskih učinkov in končno za odpravljanje posledic zdravil. Ali pa se bo bolezen vrnila v še hujši obliki.

Zavedajmo se: z zdravili odpravljamo posledice, ne pa vzrokov! Medicina, zdravila ali alternativne terapije nam lahko pomagajo odpravljati posledice našega neravnovesja na telesu in nam dajo čas, da nekaj spremenimo. Vzroke pa moramo odpraviti sami. Le tako bomo ustvarili trajno ravnovesje in zdravje v svojem življenju.

Poiščimo VZROKE

Vprašajmo se:

  • Ali zanemarjam potrebe telesa?
  • Živim v stalnem stresu?
  • Me obremenjujejo zahteve in pričakovanja drugih?
  • Preveč delam?
  • Sem že dolgo nezadovoljen?
  • Katera negativna čustva tlačim?
  • Kako si želim živeti, pa si ne upam?
  • Česa me je strah?
  • S katerimi odnosi nisem zadovoljen?
  • Kaj si v resnici želim?

Ko bomo našli vzroke naših težav ali bolezni, bomo lahko stopili na pot zdravljenja ali okrevanja. Včasih vzrokov ne bomo našli takoj, a če jih bomo iskali, jih bomo tudi našli. 

Telo ima veliko sposobnost samozdravljenja. Tako, kot sami vplivamo na pojav bolezni, tako lahko sami vplivamo tudi na izboljšanje zdravja. Misli in čustva, ki v nas povzročajo zadovoljstvo in harmonijo, ravno tako vplivajo na harmonijo v telesu. Sčasoma (če nismo predolgo ignorirali sporočila telesa) se telo lahko povrne v svoje normalno stanje. Dokaz za to so mnoge ozdravitve ljudi, ki so po srečanju z boleznijo spremenili način življenja ali začeli bolje izbirati zase.

Poiščite pomoč in informacije

Obstaja veliko načinov, kako si lahko pomagamo in tudi vi lahko najdete primernega zase. Posvetujte se s strokovnjaki z relevantnih področij, sprašujte, raziskujte, povprašajte za drugo mnenje, za alternative, poiščite primere dobre prakse, izkušnje drugih.

Pozanimajte se, s čim lahko podprete svoje telo, da bolje okreva. A vsak človek je zgodba zase. Poiščite način, ki bo primeren za vas.

Zagotovite si podporo!

Obdajte se z ljudmi, ki vas podpirajo in spodbujajo. Poslušajte tiste, ki vam iskreno povedo, kaj delate narobe. Uvidi iskrenih in dobronamernih ljudi nam lahko posredujejo dragocene informacije o vidikih, ki se jih morda ne zavedamo. Bodite odprti za njihova mnenja, a si jih dovolite pretehtati.

Če imate preveč dela in obveznosti, razmislite o pomoči. Pomoč pri otrocih, morda pri pospravljanju, lahko za starše poskrbi še kdo, razen vas? Če preveč delate, sami postavite meje, koliko je še sprejemljivo za vas. 

Aktivnosti

Počnite stvari, ki vas osrečujejo in polnijo. Morda ste jih že davno nazaj opustili, a vam vlivajo prepotrebno življenjsko energijo. Zato počnite vse, kar vas veseli. Ker je to za vas pomembno.

Če želimo nekaj narediti zase, to naredimo. Izboljšati prehrano, se več gibati, večkrat kam iti, potovati, se izobraževati, si vzeti čas zase, manj delati?  Naredite to! 

Iščite, raziskujte, berite, širite svoje obzorje in učite se. Naredite kaj novega. Tako boste našli dele sebe, ki ste jih izgubili ali pa jih še niste našli. Našli boste nove vire sreče in zadovoljstva v svojem življenju. Sledite sebi!

Če boste spreminjali prehrano, si izberite tisto, ki vam je bolj pri srcu, ne tisto, ki je ne marate. Če želite biti bolj fizično aktivni, izberite tisto aktivnost, ko vam je všeč in vam ne zbuja odpora. Ni pomembno kaj je, samo da vam zbuja veselje. Možnosti je neskončno.

Izberite si čas tako, da se boste tega lahko držali. Zagotovite si tisti čas in ga dodajte v svoj urnik. 

Naj bo prijetno, ker če vam nekaj ne bo všeč, se tega ne boste mogli držati dolgo. Če boste prehitro obupali, boste imeli občutek neuspeha in nesposobnosti.

NAREDITE SI NAČRT

Da vas dnevne obveznosti in vse okoli vas na zamoti v vaših dobrih namerah, je bolje, da si naredite načrt. V svojem načrtu si izberite dneve ali dan v tednu in uro, ko si boste vzeli čas za svoje aktivnosti. Naj bo to vaš projekt. Sebe in svoje zdravje morate postaviti na prvo mesto!

En korak naenkrat!

Sprememba je lahko najprej ena. Lahko je manjša, a naj bo taka, da jo boste lahko ohranjali daljše obdobje, da bo lahko trajna sprememba.

Ko boste uvajali spremembe v svojem življenju, ni treba, da si naložite preveč naenkrat. Potem boste prehitro obupali, ker se načrta ne boste mogli držali ali ohranjati spremembe daljši čas.

Manjša a trajna sprememba vas bo navdala za zadovoljstvom in občutkom, da zmorete. Pridobili boste še več energije in poguma za nadaljnje spremembe.

Če ne znate sami, naj vam pomaga nekdo, ki zna!

Danes je na voljo marsikaj. Sami pogosto nimamo znanja za vse, kar bi radi dosegli ali spremenili. Poleg zdravnika lahko najdemo pomoč terapevtov,  trenerjev, prehranskega svetovalca ali kaj drugega, kar vam lahko pomaga. 

Naj vam ne bo škoda denarja. Vse kar boste vložili vase, v svoje zdravje in počutje, bo vredno veliko več – zdravje je neprecenljivo!

Iščite pozitivne zglede.

Lahko preberete ali poslušate navdihujoče zgodbe ljudi, ki so si pomagali do zdravja iz težkih diagnoz ali diagnoz, ki so podobne vaši. To naj bo za navdih in za pogum, za okrepitev prepričanja, da se da. Svet je poln takih zgodb. Ne obupajte! Iščite, dokler ne najdete.

Srečno!