Ustvarjanje zdravja

Kaj nas bolezen uči?

Zdravje je posledica preteklega in sedanjega dogajanja, izzivov iz okolja in človekovega odzivanja nanje.

Pogosto zbolimo zaradi stresa, pritiskov iz okolja in zlorabe samih sebe. Medtem, ko poskušamo ugoditi svojemu okolju – svojim bližnjim, šefom in drugim, pozabljamo nase. V resnici smo največkrat tako zaposleni z vsem okoli nas in s svojimi opravki, da sebe sploh ne čutimo. Pozabljamo, da so naši občutki in čustva signali našega telesa, ki nam sporočajo, kaj potrebujemo in česa nočemo. Ko to počnemo dovolj dolgo, zbolimo.

Bolezen nam pokaže, da nekje delamo nekaj, kar ni dobro za nas.

Telo ima svojo inteligenco. Je naša notranja modrost. S pomočjo bolečine ali bolezni nam sporoča, kaj moramo spremeniti in pozdraviti.

Vsi poznamo rek »nekaj mi gre na jetra«, kar pomeni, da nas nekaj jezi. Že naši predniki so opazili povezavo med čustvi in zdravstvenimi težavami. Ko nas nekaj boli ali čutimo nelagodje, se moramo vprašati: »Kaj mi hoče telo povedati?«

Naš živčni sistem pošilja signale v vse dele našega telesa. Ko nas nekaj boli ali imamo kakšne druge težave, nam telo želi nekaj sporočiti. Zato je pomembno, da temu prisluhnemo. Če tega ne bomo storili, bo bolečina postala glasnejša ali pa se bo preselila še kam drugam.

Ne zanemarimo manjših težav: glavobola, občutka izčrpanosti, težav z gležnji ali koleni, bolečin v hrbtenici ali kaj drugega.  Ustavimo se in se vprašajmo, kaj v našem življenju nam povzroča nezadovoljstvo. S čim se nočemo soočiti? Kadar zanemarimo svoja čustva in občutke, jih prekrivamo z aktivnostjo ali pa tlačimo, je zelo verjetno, da da bo telo želelo opozoriti nanje na drug način.

Ne odlašajmo! Dlje kot traja bolečina ali bolezen, bolj poškoduje naše telo, s tem pa se zmanjšuje tudi naša sposobnost ozdravljenja.

Bolečino lahko razumemo tudi kot motivacijo in spodbudo za spremembo. Če bolečine ali bolezni ne bi bilo, ne bi ničesar spremenili. Je pomembno orodje narave, ki nam sporoča, da nismo v skladu z njo oziroma s svojo pravo naravo.

Bolečina ali bolezen je sporočilo telesa, da to kar delamo in to, kako živimo, ne deluje za nas. Je priložnost, da to ugotovimo in si prisluhnemo. 

Če poslušamo sporočila, ki nam jih pošilja telo, ter jih poskušamo razumeti, lahko začnemo bolje razumeti same sebe. Razumevanje bolečine in bolezni nam pomaga stopiti na pot spoznavanja samega sebe. Če smo pripravljen prisluhniti, je to lahko tudi pot k več veselja in radosti ter zadovoljstva v našem življenju.