Ustvarjanje zdravja

Kaj je zdravje?

Zdravje je stanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja. Je naše naravno stanje, ki ga občutimo kot stanje ravnovesja in dobrega počutja.

Ko smo v harmoniji, smo zdravi!

Ko se zdravo odzivamo na spremembe in izzive v odnosih ter okolju, ostajamo v ravnovesju in s tem tudi ohranjamo zdravje. 

Kaj to pomeni?

Glede na pomen, ki ga pripišemo posameznemu dogodku, lahko občutimo prijetna ali neprijetna čustva.

Ko doživljamo pozitivna čustva, se počutimo dobro in prijetno.

Ko občutimo neprijetna čustva, smo v neravnovesju. To občutimo kot stres. Ne povzročajo ga neposredno zunanji dejavniki, temveč naš odziv nanje. Nekoga  določen dogodek ne bo vznemiril posebno, medtem ko bo pri drugem enak dogodek vzbudil jezo. 

Vsa čustva, ki jih doživljamo, sprožajo v možganih določene impulze, ti pa vplivajo na procese v našem telesu in na našo energijo.  Če doživljamo stresno situacijo, ki je kratkotrajna, se telo kmalu spet povrne v stanje harmonije. Če stres traja predolgo, začne kvariti normalno delovanje našega telesa.

Naša prepričanja, misli in čustva vplivajo na našo energijo, na  imunski sistem in posledično na naše zdravje.

Negativno vplivajo na imunski sistem zaskrbljenost, žalost, depresija, strah, jeza, zamera ali krivda. Še posebno nevarno je stanje, ko ne čutimo več upanja ali smisla. Čustva niso škodljiva sama po sebi, zdravju škodljivo je, če se v njih zataknemo in trajajo predolgo.

Slabo vpliva na naše zdravje tudi način našega delovanja, ob katerem zanemarjamo sebe, ne postavljamo zdravih meja svojemu okolju ali predolgo živimo v zlorabljajočih odnosih. 

Pozitivno na naše zdravje delujejo čustva veselja, radosti, zadovoljstva, stanje umirjenosti in sproščenosti. Ko v svojem življenju izbiramo to, kar nas polni z energijo in veseljem. Na kratko – ko se znamo imeti radi. 

Na svoje zdravje lahko najbolj vplivamo sami:  z načinom življenja, z odnosom do sebe, s svojimi izbirami, s svojim delovanjem. Zavedajmo se  tega in sprejmimo odgovornost za svoje zdravje!

Kaj lahko naredimo za svoje zdravje?

Telo ima svojo inteligenco. Zaznava in deluje, tudi če mi ne razmišljamo o tem. Vedno nam tudi kaj sporoča. Zato ne preslišimo signalov našega telesa. Občasno se ustavimo in začutimo sebe. Vprašajmo se, kaj čutimo, kako se počutimo:

  • Kdo ali kaj mi povzroča stres?
  • Zakaj mi to povzroča stres?
  • S čim nisem zadovoljen?
  • Ali me telo na kaj opozarja?
  • Kaj lahko storim v zvezi s tem?
Če ne znamo ali ne zmoremo sami, poiščimo nekoga, ki to zna ali ki ima izkušnje s tem.  Svoje življenje lahko izboljšamo, če to resnično želimo!