Ustvarjanje zdravja

ZAKAJ NEKOMU ODPUSTITI?

Čustva vplivajo na naše telo in na naše zdravje. Dolgotrajna čustva jeze, žalosti, zamere vplivajo na notranje organe in če trajajo predolgo, povzročajo okvare in bolezen.

Tudi, če smo jezni na nekoga in mu ne želimo odpustiti, moramo razumeti, da s tem škodimo najbolj sebi. Ko odpustimo nekomu, se spremenijo in s tem sprostijo močna in globoka čustva jeze in zamere. Ne glede na to, ali se ta oseba, ki  nas je prizadela, tega zaveda ali ne, ali morda ni več živa, to pomembno vpliva na nas same. V svoja čustva in telo povrnemo ravnovesje. ZATO ODPUŠČAMO PREDVSEM ZARADI SEBE! 

Da bi nekomu lahko odpustili, moramo včasih spremeniti pogled na situacijo in preveriti svoja prepričanja. Če na situacijo ne moremo pogledati drugače, se lahko pogovorimo s kom drugim. Včasih nam perspektiva nekoga drugega lahko odpre nov pogled na isto situacijo ali osebo. Pri odpuščanju lahko pomaga tudi globlje razumevanje okoliščin določene situacije. Mi vidimo samo en vidik – svoj – in v skladu s tem si marsikaj razložimo po svoje. Včasih že drugačno razumevanje prinese olajšanje.

NAJTEŽJE JE ODPUSTITI SEBI

Včasih smo jezni tudi sami nase, ko uvidimo, da smo dovolili, da nam je nekdo nekaj prizadejal, še posebno, če smo bili že odrasli in bi lahko ravnali drugače. Občutimo lahko tudi krivdo, da smo si to dopustili. V takem primeru moramo odpustiti samemu sebi. A zase vedno najtežje najdemo opravičilo. Moral(a) bi, zakaj nisem, kako da sem to dopustil(a)…. Poznate?

Morda nam je žal, da smo nekoga prizadeli, ranili ali napačno ravnali. Da bi nam bilo lažje, pogosto iščemo izgovore in krivimo druge, da se ne bi bilo treba soočiti s težkimi občutki.
Če se krivde zavedamo, popravimo ali se opravičimo. Če tega ne moremo, se iz tega nekaj naučimo in pojdimo naprej. Življenje je učenje in nihče se ne rodi že vseved. Samoobtoževanje je eno od najbolj destruktivnih čustev, ki razdiralno vpliva na naše zdravje. Ko smo dojeli, kaj smo naredili narobe in poskušali to popraviti, samoobtoževanje ni več potrebno. Zato ODPUSTIMO TUDI SAMIM SEBI!

Odpustiti pomeni nekaj izpustiti, da se tega ne oklepamo več. Ko nekaj odpustimo, OSVOBODIMO SAMI SEBE!

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja