Ustvarjanje zdravja

DELO NA SEBI

Kadar imamo probleme na določenem področju, želimo težave čim prej in čim bolj učinkovito rešiti. Po navadi  najprej reagiramo tako, da poskušamo spametovati vse okoli nas, rešujemo posledice in iščemo rešitev pri drugih, za katere mislimo, da nam lahko pomagajo.  A sčasoma ugotovimo, da se nam določene težave ponavljajo ali pa se celo stopnjujejo. Takrat je čas, da naredimo določen preskok v razumevanju narave problemov in se ozremo tudi vase.  Žal se to pogosto zgodi šele, ko smo že globoko v stiski.

Če si zares želimo, da bi v življenju postali bolj zdravi,  srečni in zadovoljni, imeli boljše odnose s svojimi bližnjimi in da bi našli svoj notranji mir, potem je nujno zavestno delo na sebi. Le če bomo prepoznali pravi vzrok problema, ga bomo lahko tudi ustrezno rešili in preprečili težje posledice.

KAJ POMENI DELO NA SEBI?  

Delo na sebi pomeni predvsem raziskovanje sebe: svojih prepričanj in vzorcev delovanja, svojih čustev in občutkov, odnosa do sebe in drugih. Šele, ko jih prepoznamo in razumemo, lahko nekaj spremenimo.

Pomeni, da se UKVARJAMO S SABO z željo, da bi dosegli napredek v svojem življenju v smislu preseganja določenih omejitev in vzorcev delovanja. Je osebni razvoj z namenom doseganja večje čustvene in duhovne zrelosti.  

KAKO DELATI NA SEBI?

Ko z nečim nismo zadovoljni, si začnimo postavljati vprašanja O SEBI.  Zato razmišljajte in se sprašujte:

–  Kaj čutim? Zakaj?

–  Kaj jaz mislim o tem?  Zakaj mislim da…?

–  Zakaj to počnem?

–  Zakaj si ne vzamem časa zase? 

Nekateri odgovori vas bodo presenetili in boste hitro ugotovili, kaj je narobe.  Drugje se boste vrteli v krogu in ne boste našli odgovora. Takrat je lažje, če vam pomaga nekdo, ki ima o tem več znanja.

Delo na sebi ne pomeni, da potlačimo neprijetna čustva in smo vedno le prijazni in pozitivni. Ravno obratno – pomembno je, da prepoznamo VSA svoja čustva!  Ko jih začutimo, se lahko vprašamo: “Zakaj tako čutim?” 

Naj bo naša pozornost in energija usmerjena v nas same, ne v spreminjanje drugih!

Pomembno je, kaj nekaj v nas izzove.  Ko bomo prepoznali svoje občutke in svoja čustva, bomo lahko ustrezno odreagirali.   Zato je naša naloga vedno – opazovanje samih sebe in SVOJIH NOTRANJIH OBČUTKOV in MISLI.  Naj to postane naša dnevna rutina!

ZAKAJ JE DOBRO DELATI NA SEBI?

Vse se spremeni, ko se spremenimo sami!

Ko delamo na sebi, začnemo bolje razumeti  sami sebe, obenem pa lažje razumemo tudi druge. To nam omogoča, da v življenju sprejemamo boljše odločitve. Vse bolj znamo pravilno reagirati na zunanje dražljaje, naučimo se zaščititi in postavljati meje.  To nas postopno privede do tega, da smo bolj zadovoljna in srečna oseba, neprijetna čustva pa vse redkejša. Strah se zmanjšuje in povečuje se zaupanje vase in notranja mirnost, postajamo bolj odprti in sproščeni. Izboljšajo se naši odnosi z okolico, postanemo bolj avtentični in ustvarjalni.  V naše srce se vrne radost!

Vse, kar bomo naredili dobrega zase in za svoj razvoj, se bo pozitivno odrazilo tudi na naših otrocih. Ko predelamo svoje vzorce, se naučimo bolj ustrezno odzivati na njihove potrebe.

Pozitivni učinki se bodo odrazili tudi pri zdravju. Ko se naučimo poslušati sami sebe, ni več potrebe po tem, da nas opozarja naše telo.

Za delo na sebi je potrebna iskrena pripravljenost, želja in trdna notranja odločitev, da bomo nekaj zares storili zase. Je izraz ljubezni in spoštovanja do sebe, ter znamenje, da ste se pripravljeni boriti zase, se učiti in napredovati  kot oseba. 

Ko začnemo spremljati učinke sprememb v svojem življenju, smo več kot nagrajeni za svoj trud! Naše življenje se izboljša v več pogledih. Ko to ugotovimo,  delo na sebi postane naša prioriteta, notranja zaveza samemu sebi.  

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja