Ustvarjanje zdravja

POIŠČITE LASTNE ODGOVORE

Včasih sem bila prepričana, da drugi bolje vedo, kaj je dobro zame. Še posebno, če gre za strokovnjake na nekem področju.  Za svoje težave sem iskala rešitve pri tistih, ki naj bi najbolj vedeli, kaj je prav. Pomagali so mi po svojih močeh in znanju,  a svojih problemov s tem nisem rešila. Včasih se nisem počutila dobro ali pa so mi pomagali samo delno, ne glede na to, kakšne avtoritete na svojem področju so bili. Ker sem jim zaupala, sem jih poslušala, misleč, da oni vedo, kako je prav.

Sčasoma se je izkazalo, da so bili nekateri nasveti so zame dobri, drugi ne. Spoznala sem, da ne glede na to, kdo je, ima vsak svoje  omejitve. Pa pa naj gre za terapevta, zdravnika, duhovnega učitelja, trenerja ali kogarkoli.

Na koncu sem ugotovila, da moram sama sprejeti to odgovornost  zase, da se odločim ali bom nekaj sprejela ali ne. Če sem si vzela čas za razmislek, se informirala  prisluhnila sebi, sem na koncu našla rešitev, ob kateri sem bila zadovoljna in pomirjena. Običajno se je ta odločitev izkazala zame najboljša.

Kaj je dobro za nas?

Ko imamo nek problem ali si želimo nekaj, iščemo informacije. To je za nas koristno.  Želimo si zdravja, uspeha, dobrih odnosov in lepega videza. Opazujemo druge in sledimo nasvetom za zdravo življenje, telesno vadbo, zdravo prehrano, dietam za hujšanje, duhovnim učiteljem, motivatorjem, terapevtom. Iščemo rešitve, si postavljamo cilje, jih enkrat  bolj, drugič manj, dosegamo. Potem se ženemo za temi cilji, a rezultat ni vedno tak, kot smo pričakovali.  Prepričani smo, da smo naredili premalo in se ženemo še bolj: doma, v službi, pri gibanju, pri zdravi hrani, pri duhovnosti, povsod. Če se ne ženemo, se pa počutimo krive, ker se ne.  Poznate ta občutek?  Ali pa se nam ne da toliko truditi in raje iščemo hitrejše rešitve, ki na koncu ne dajo pravih rezultatov. Vidimo, da je nekaj delovalo pri drugih in pričakujemo, da bomo sami dosegli enak ali podoben rezultat, če bomo počeli enako.

Če iščemo rešitve zunaj sebe ali slepo sledimo temu, kar nam narekujejo drugi, lahko čutimo, da nismo v skladu s samim sabo. Problem je v tem, da ko sledimo tistemu, kar vidimo zunaj sebe, ne slišimo sebe, svoje duše, svojega bistva. Če nekritično in slepo sledimo raznim nasvetom, nam lahko celo škodi!

Vidimo ljudi, ki jim je nekaj uspelo in so videti srečni in zadovoljni. Morda to nekaj dobro deluje za njih, nas pa ne bo osrečilo ali ozdravilo. Zato ničemur ne sledimo avtomatično. Vedno se vprašajmo:

Ali je to dobro zame?

Kaj bi občutil(a) ob tem? Je to v skladu z mano?

Kaj si pa jaz želim?

Da bi začutili sebe in to, kar si globoko v sebi zares želimo, se je treba ustaviti.  Tako bomo lažje ugotovili, v katero smer moramo zaviti in kakšna hitrost je za nas ravno pravšnja. Morda bomo potrebovali nekaj več časa in pozornosti, da pridemo do pravih odgovorov.

Za vsak problem obstajajo različne rešitve. Če vprašate ljudi, ki so preboleli težko bolezen npr. rak in so danes zdravi, boste dobili zelo različne odgovore. Nekateri so se pozdravili s klasično medicino, drugi pa so uporabili druge načine.  Rešitev je vedno več, najti morate le tisto, ki je prava za vas.

Nismo vsi enaki! Kar je za nekoga dobro, ni nujno dobro tudi za nas.  Ne glejte drugih, ne sledite slepo drugim. Prav je, da imate odprte oči, da poslušate in se učite od drugih. Potem pojdite po svoji lastni Poti.

Če v življenju z nečim niste zadovoljni, poiščite nove rešitve. Iščite toliko časa, dokler ne boste zadovoljni. In če ne boste našli takoj, pojdite naprej. Če vam hoče nekdo vsiliti nekaj, ker misli, da je za vas dobro, se še enkrat vprašajte, ali je to za vas res dobro. Ne sprejemajte pa odločitev pod vplivom strahu. Sledite temu, čemur VI verjamete in ob čemer VI se dobro počutite.

Imamo svojo intuicijo in svoje notranje vodstvo, ki nam pove, kaj je za nas prav, če temu znamo prisluhniti. Notranji mir in zadovoljstvo boste našli, ko boste sledili sebi.

NAJDITE SVOJE LASTNE ODGOVORE!

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja