Ustvarjanje zdravja

ALI SO ČUSTVA RES LAHKO NEGATIVNA?

Kaj so čustva in čemu so namenjena?

Čustvo je reakcija osebe na neko dogajanje, ki vsebuje tudi odnos do tega dogajanja. Ta odnos do dogajanja pa je subjektivna kvaliteta in je povezan z našim dojemanjem tega dogajanja. Ker vsako bitje stalno teži k skladnosti sebe in zunanjega sveta,  je funkcija čustev adaptacija oz. ponovno vzpostavljanje skladnosti.  

Čustva nas torej opozarjajo in varujejo oz. nas motivirajo za neko dejanje (angl. emotion).  Čustvo ima energijo, ki nas spodbudi k akciji, njen cilj pa je povrnitev ravnovesja

Čustva so torej lahko samo neprijetna oziroma nezaželena! Njihov namen je, da se aktiviramo in ukrepamo tako, da se spet vrnemo v stanje ravnovesja.

V otroštvu so nas kaznovali ali grajali, če smo bili jezni, ljubosumni ali prestrašeni. Prepričali so nas, da je to »grdo« ali neprimerno.

Naučili smo se skrivati svoja čustva, da bi se izognili graji, kazni, konfliktom ali odtegnitvi ljubezni. Želeli smo ugajati najprej svojim staršem, vzgojiteljem, učiteljem in drugim v svoji okolici. Tako smo ravnali, da bi se izognili bolečini in da nas ne bi bilo sram naših »slabih« čustev.

Ker smo bili prepričani, da so ta čustva neprimerna ali pa se nanje niso odzivali na primeren način, smo jih začeli skrivati tudi pred sabo, da bi lahko ohranili dobro mnenje in lepo sliko o sebi. Če so ta čustva slaba in negativna in so del nas, potem smo tudi mi slabi, kajne?

Nekateri “duhovni učitelji” nas prepričujejo, da moramo imeti pozitivna čustva, da bomo dobri in ljubeči.

A čustva lahko zgolj potlačimo ali pa jih predelamo. Potlačena čustva imajo svojo energijo in povzročajo težave na telesnem nivoju, zato je bolje, da jih ozavestimo in se vprašamo, kaj nam sporočajo. Potem kot odrasli lahko presodimo, kako se bomo odzvali in kaj je najbolje za nas.

Čustva niso ne slaba, ne dobra! Vedno nam nekaj sporočajo ali nas želijo obvarovati. So naša naravna obramba, dala nam jih je narava, da bi preživeli.

Negativna ali slaba so lahko le naša dejanja oz. neprimeren odziv. Ni problem, če smo jezni na nekoga, problem je, če mu zato zlomimo nogo. Ali mu škodujemo na kakršenkoli drug način.

KDAJ SO ČUSTVA PROBLEM?

Čustva so problem, če so pretirana ali takrat, ko jih potlačimo in se jih ne zavedamo.

Ko vplivajo na naše reakcije, pa ne vemo zakaj in na kakšen način. Kljub temu, da jih ne prepoznamo, usmerjajo naša dejanja in vplivajo na naše življenje. Ker niso predmet »razumske« obdelave, si lahko s temi dejanji oz. izbirami tudi škodimo in imajo negativne posledice za nas.

Če jih nočemo videti, še ne pomeni, da ne obstajajo.

Tudi če jih ne prepoznamo, usmerjajo naša dejanja in vplivajo na naše življenje. Ker niso predmet »razumske« obdelave, si lahko s temi dejanji oz. izbirami tudi škodimo in imajo negativne posledice za nas.

Ko reagiramo pod vplivom nekega čustva, je to čustvena reakcija. Če to čustvo ne ustreza dejanskemu stanju, pomeni da naša reakcija ni ustrezna in to ni naša zavestna izbira. Npr. če reagiramo v strahu in paniki, ker smo neko situacijo ocenili kot nevarno (ta ocena pa je subjektivna in nanjo lahko vplivajo tudi naše pretekle izkušnje npr. v otroštvu), potem bo naša reakcija celo škodljiva za nas, kar bomo ugotovili šele kasneje, ko se bomo umirili. Če reagiramo impulzivno pod vplivom jeze, lahko ravno tako povzročimo težko popravljive posledice.

Potlačevanje čustev je škodljivo tudi za naše zdravje. Njihova energija ostaja v telesu nepredelana, vpliva na procese v telesu in povzroča bolečine ali probleme z zdravjem. To se zgodi tudi v primeru, ko se nočemo soočiti s svojimi čustvi. 

Naš cilj ni, da »negativna« čustva izginejo, temveč, da jih prepoznamo in ugotovimo, kaj nam sporočajo. Dovolimo si jih začutiti. Šele potem bomo lahko presodili, ali so ustrezna situaciji ali ne. Ko jih začutimo in prepoznamo, se lahko odzovemo na najbolj primeren način.

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja