Ustvarjanje zdravja

ZDRAVJE IN PRIORITETE V ŽIVLJENJU

KAKO POMEMBNO JE ZDRAVJE ZARES?

Ko sem imela težave z zdravjem, sem morala izkoristiti vsak trenutek, ko sem se dobro  počutila.  Ker v tistem obdobju to ni bilo  samoumevno. Zato sem včasih  razmišljala, kaj naj najprej naredim. Kaj je najbolj pomembno?

Takoj sem vedela, kakšen je odgovor! Najbolj pomembno je seveda Zdravje. To zdaj VEM. To sem vedela že prej oz. sem mislila, da vem. Vsi to vemo, vsi to rečemo, obnašamo pa se drugače.

Roko na srce: do zdravja se obnašamo precej malomarno. Ne poslušamo svojega telesa. Premalo spimo in počivamo, premalo se gibljemo in (hhkm..) ne jemo vedno najbolj zdravo. In če vse to že počnemo, pa morda pristajamo na slabe odnose in čustvene zlorabe. Se izčrpavamo v službi. Ali pa pretiravamo z raznimi aktivnostmi.

Če niste taki, ste srečna manjšina, in za vas napisano ne bo nič novega. Če pa se v opisu najdete, berite dalje.

Torej – do zdravja se obnašamo precej malomarno. Ponavadi dokler ga ne izgubimo. A za zdravje je treba skrbeti, ko si zdrav! Takrat je najlažje. Ko ga nimaš, ga težko dobiš nazaj ali pa sploh ne. Če so okvare prehude, stanje ni več povratno.

Skrb za zdravje pa nista samo hrana ali rekreacija. Zelo pomembna so tudi naša čustva in misli, počutje, še posebno, če je dolgotrajno. Ta del večinoma zanemarjamo. Temu namenjamo premajhno pozornost ali pa se tega vpliva na naše zdravje premalo zavedamo.

Kaj v praksi pomeni, da nam je zdravje najpomembnejše?

To, da v vsakdanjem urniku, kjer nas naskakujejo signali iz okolja, kaj vse moramo narediti, izberemo vedno tisto, kar nam pomaga ohranjati zdravje in dobro počutje. Potem pa vse ostalo, lepo po vrsti. Ta izbira je tista, ki nam pokaže, kaj nam je v resnici najbolj pomembno.

Če se nam zdi, da imamo v nekem trenutku preveč obveznosti, za katere nimamo časa, potem mora biti izbira zavestna.

VEDNO IZBEREMO TISTO, KAR NAM DEJANSKO NAJVEČ POMENI!

Ko zboliš, postane zdravje zelo jasna prioriteta. Nenadoma se moraš s tem veliko ukvarjati. Kaj ješ. Koliko telovadiš ali hodiš. Koliko spiš in počivaš. Česa ne maraš, ob katerih ljudeh in oddajah se slabo počutiš. Pozoren si na stvari, ob katerih se dobro počutiš. To dobro vpliva na zdravje. Kaj rad poslušaš, s kom se rad družiš, kaj te napolni s pozitivno energijo in prijetnimi čustvi in kaj te prazni. Ko si bolan, si vzameš pravico, da odstraniš iz svojega življenja to, kar zate ni dobro. Ker čutiš, da se boriš za svoje življenje. In skrb za zdravje postane tvoj najpomembnejši projekt. 

Zakaj tega ne storimo, ko smo zdravi?

Nenadoma se izogibaš vsega »slabega« in iščeš dobro, pozitivno, to kar imaš rad. Ljudi, ki imajo pozitivno zgodbo, ki ti kaže pot k ozdravitvi in ti vzbuja upanje. Knjige, filmi… vse, kar te navdihuje. To počneš vsak dan. Vsak dan znova se želiš počutiti bolje. In to lahko narediš le tako, da sestavljaš kamenček za kamenčkom. Vsak dan se na novo začne in je nova izbira. Vsak trenutek čutiš sebe in prisluškuješ svojemu počutju, svojemu telesu. In tako si iz dneva  v dan poskušaš povrniti svoje Zdravje.

Telo nam vedno nekaj sporoča. Vedno ima kaj za povedati. Mi smo tisti, ki ga s svojimi hotenji in drvenjem skozi dneve utišamo. Ga prisilimo, da dela to, kar mi hočemo od njega ali kar drugi hočejo od njega. Dokler se dokončno ne upre. Ko ima vsega dovolj, se začne upirati. Protestira. Najprej s kakšno manjšo težavo ali bolečino. Če ga še vedno ne slišimo, nam pokaže, kdo je tukaj glavni. Reče nam: »Ne! Dovolj imam! Zdaj hočem, da poskrbiš ZAME. Mi posvetiš svojo pozornost. Ker brez mene ni nič.«

Ali pa: »Nočem da me stalno nekam priganjaš, sem utrujeno in žalostno. Zanemarjaš me že 10, 20 (ali 30) let in vsega imam dovolj. Ne morem več!«

Lahko pa je pridno in nič ne reče, nekega dne pa samo upehano omaga, izčrpano v svojem trudu, da bi nam ustreglo in naredilo vse, kar si vedno znova zadajmo v svojem življenju in prebavilo vse, kar natlačimo vanj.

Ne glede na to, kaj pravzaprav hoče povedati, pa je dejstvo, da mu potem MORAMO posvetiti vso svojo pozornost in ljubezen. In ČE imamo srečo in mu prisluhnemo še pravočasno, se lahko pozdravimo. Si povrnemo zdravje. Z novo izkušnjo in novim zavedanjem.

1 thoughts on “ZDRAVJE IN PRIORITETE V ŽIVLJENJU”

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja