Ustvarjanje zdravja

KAKO S PREPRIČANJI USTVARJAMO SVOJE ŽIVLJENJE

Pogosto se srečamo z besedami, da smo mi ustvarjalci svojega življenja. Zakaj imamo na določenih področjih težave, čeprav si želimo, da bi bilo drugače?

Težave v življenju, tako z odnosi, kot  tudi z zdravjem, nam povzročajo naša lastna prepričanja, miselni in vedenjski vzorci.

Pogosto se jih niti ne zavedamo. V življenju se odzivamo avtomatično, glede na svoja prepričanja in izkušnje.  Sprašujemo se le, zakaj se »nam nekaj dogaja« ali »zakaj so ljudje taki do nas«. Počutimo se kot žrtve okoliščin in vedno znova se zapletamo v podobne težave. To lahko traja leta in leta. Slabih odnosov in težkih čustev, kar lahko vodi tudi v izgubo zdravja.  Ali pa smo nezadovoljni in si želimo nekaj spremeniti – najti partnerja, izboljšati odnose z nam dragimi ljudmi, izboljšati svoje zdravje, počutje – pa ne vemo kako.

Kako mi doživljamo svoje okolje, je odvisno od nas samih in od našega zaznavanja. 

Kaj lahko naredimo, če nismo zadovoljni s tem, kar vidimo?

Dokler vidimo stvari na takšen način, ne moremo ničesar spremeniti.

Prvo prepričanje, ki ga moramo v tem primeru spremeniti je DA SMO ŽRTVE ZUNANJIH OKOLIŠČIN.

V resnici MI SAMI USTVARJAMO SVOJE ŽIVLJENJE.  Če se tega zavedamo ali ne!

Nihče drug ne odloča o tem, kako bomo živeli in kakšne odnose bomo imeli z drugimi. Celo zdravje je odvisno od nas samih. Bolezen ne pride »od zunaj«, temveč se ustvari znotraj nas. Vse je znotraj nas!  Tako tudi zdravje ali zadovoljstvo in občutki sreče.

To misel je včasih težko sprejeti, a predstavlja ključ, ki odpira vrata spremembam, ki nam omogočijo ustvariti boljše življenje. 

Zakaj to lahko razumemo, vendar tega v resnici ne živimo?

Na prvi pogled je lažje biti žrtev okoliščin  kot prevzeti odgovornost za svoje odločitve in svoje življenje. A s tem si tudi jemljemo moč, ki jo imamo sami. Ali pa se ne zavedamo svoje lastne moči in sposobnosti, da nekaj spremenimo.  

Drugi razlog je v tem, da se ne moremo soočiti z neprijetnimi čustvi.  A potlačena čustva ostanejo in nekontrolirano vplivajo na naše življenje.

Tretji razlog je v tem, da se pogosto ne zavedamo, kaj je v nas, katera so tista prepričanja in miselni vzorci, ki nam povzročajo težave.

REŠITEV SE SKRIVA V POVEČANJU ZAVEDANJA IN ODKRIVANJU NAŠIH PREPRIČANJ. Ko najdemo vzrok naših težav, lahko spremenimo vzorce, ki za nas ne delujejo več. Ko spremenimo nekaj znotraj sebe, se spremembe zgodijo tudi okoli nas.

Lahko izboljšamo področja življenja, kjer smo nezadovoljni in kjer si izboljšanja želimo.

Imamo pravico izbrati – ali bomo še naprej prepričani, da so naše življenje, sreča in zdravje odvisni od zunanjih okoliščin ali pa smo se pripravljeni vprašati: »S čim ustvarjam take okoliščine v svojem življenju?«

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja